Ressurser ▼
Kodeks :: Howto :: Ettermontering av kjørecomputer

Ettermontering av kjørecomputer

Forfatter: Krypton| / Jim Roger

Det hele startet vel våren 2003 da jeg spurte på forumet her om dette gikk. Responsen var ikke så veldig stor. Jeg hadde knappene ved brekket så håpet forsvant ivertfall ikke.
På ferietur i Sverige var jeg innom en skrot og fant en Vectra 8v med computer i, siden Calibra og Vectra er tilnærmet identiske plukka jeg den ut. Var mange Calibraer der også, men computerne var selvfølgelig allerede fjerna. Fant også en som bare hadde analog klokke slik som meg, men den hadde ikke knappende ved brekket. Kikka litt nærmere og fant den gule kontakten baki der, håpet steg.

Kom hjem og begynte å lete etter kontakten, ut med klokke og cd-spiller, men fant ingenting.
Vinteren gikk og våren kom, på tide å lete litt grundigere. Plukka ned hanskerommet for å komme til å se litt baki der. Jo da, der lå kontakten stripset fast til noen andre ledninger.
Å ta ned hanskerommet er ganske enkelt. NB! Dette er for de uten airbag. I rommet over vipper du ut de to dekslene du ser på hver side, deretter er det bare å dra "rommet" ut, sitter sikkert litt fordi det er noen tapper bak som holder det fast. Når du åpner hanskerommet ser du 4 skruer i hvert hjørne. Skru ut disse, vipp ut lyset og ta av ledningene. Så fjerner du "dekselet" som sitter oppunder rommet, er bare å vri de plastskruene 90 grader. Nå skal det bare være å dra hele hanskerommet ut.

Bak her ca. lå kontakten :
Monteringen er enkel, vipp ut klokka med et skrujern. Kontaktene til den trenger du ikke lenger så surr dem rundt en ledning eller strips dem fast. På min bil er ledningen til den gule kontakten litt kort, slik at jeg ikke får plugget den i før jeg har satt computeren i. Siden du må ned med hanskerommet uansett for å finne kontakten og få den løs, går det lett å bare sette den i fra baksiden.

Vær sikker på at du har fått den ordentlig i, er litt surt å må ned med hanskerommet igjen visst den faller ut. Smekk alt på plass igjen, husk å tre ledningen til hanskeromsbelysningen gjennom hullet før du begynner å skru fast.

Knappene satt allerede i min bil, så disse slapp jeg å tenke på, men her er et bilde av kontakten du skal koble knappene til:
Knappene skal kobles helt til høyre på denne kontakten, altså øverst på dette bildet. Kontakten finner du ved å vippe opp dekselet som sitter under brekkhåndtaket, til høyre på bildet ser du litt av mansjetten til brekket. Knappene skal sitte der du nå sannsynligvis har noen hull for å plassere mynter i. Vær forsiktig når du skjærer ut dette så du ikke skjærer for mye, da knappene bare faller rett gjennom.

Oppdaget ganske fort at dataene computeren kom med ikke stemte helt. Grunnen kom av at jeg hadde plukket computeren fra en 8v og jeg hadde 16v (c20xe). Utetemperaturen var heller ikke der.

Etter å ha spurt hos Opel-forhandleren fikk jeg vite at det satt en brikke bak på computeren som var mulig å bytte. Pris ny: ca. 800,-

Denne:
Her har jeg tatt den ut av computeren, det er bare å presse inn den fliken du ser til venstre på brikken og dra den opp. Kjøpte en brukt computer fra en 16v og byttet brikker siden selve computeren var litt skadet. Nå ble forbruket mer riktig ja.

Så var det utetemperaturføleren. Jeg kjøpte ny føler på Opel, kostet ca. 300,-. Denne var litt vanskeligere, den skal nemlig sitte i fangeren foran et sted, men fant ingen ledninger å koble den til. Det viste seg å ikke være lagt opp ledninger fram til fangeren.

Her er kontakten du finner dem i:
På bildet ser du at det er bare de 2 brune ledningene som går videre fra kontakten, disse er til nivåføler kjølevæske. Hvis det går noen blå og blå/hvite ledninger også er det lagt opp ledninger fram i fangeren, følg dem og du vil finne kontakten du skal plugge tempføleren i. Som du ser var det ikke lagt opp på min. Da må du koble deg innpå den blå og blå/hvite ledningen som går til kontakten.

Koble deg innpå disse:
Her drev jeg og testet om dette fungerte. Ikke koble slik som dette, bruk kabelskjøter/kabelsko.
Føleren jeg fikk hadde brun og brun/grønne ledninger, men fant at det spilte ingen rolle hvilken vei jeg koblet dem. Computeren viste det samme.

Vil tilslutt tilføye at hvis du tar en computer fra en Vectra er jeg ikke sikker på om gjennomsnittsfarten vil bli rett, heller ikke hvor langt du kan kjøre på bensinen du har igjen på tanken. Dette pga. dekkdimensjon og størrelse på bensintank, har ikke sjekket dette nærmere.

Tilbakemeldinger:


Thomas - 12.05.2007: Hvordan stiller man klokka på kjørecomputeren...?? =| må man koble av batteriet og vente til den blir rett, eller...? =)
Blake - 18.04.2007: alt funka på min uten om gjennsomsnittsforbruk og fart ?
[Ukjent] - 25.03.2007: da har jeg montert kjørecomputeren i min 16v. fra en 8v. funker fett den. uten om det er ingen plass og koble på bryterne til kjørecomputeren :P
[Ukjent] - 07.08.2006: korleis bli de me en 8v vectra?? 95 mod.. ha ingen knappa me handbrekk..
[Ukjent] - 01.07.2006: Det må du nesten spørre noen andre om, vet ikke hvor ledningene fra den kontakten går. Spør på forumet, tror sov har noen bilder av dette ?
JVS - 13.06.2006: Det er en 92 modell, registrert sent 91. Har ikke sett etter den kontakten bak klokken nei. Men om jeg har den, tror du det er mye arbeid å legge opp den kontakten til knappen?
[Ukjent] - 12.06.2006: Oi, da blir det vel litt verre ja. Da må du hente hele kontakten med ledningsnett fra en annen bil. Sett om du har ferdig opplagt kontakt til computern ? Hvilken årsmodell er bilen din ?
JVS - 08.06.2006: Nei har den desverre ikke. Sjekk det ene bilde i how-to'en "Demontering av interiør" så ser du at den ikke er der... Iallefall ikke så jeg kan se. Så blir det mye ekstra arbeid da?
[Ukjent] - 08.06.2006: JVS : Jo, den kontakten skal du ha. Prøv å ta opp hele midtkonsollen, 2 skruer nedi rommet ved askebeger og noen fremme under dekselet ved brekket. Hmm, var sikkert noe mere men det finner du sikkert
JVS - 07.06.2006: Jeg har ikke den kontakten under der med brekket. Hva gjør jeg da?
Glenn - 24V V6 - 07.06.2006: Denne kommer jeg til å trenge ! Supert! :)
focalibra - 07.06.2006: dette var veldig oversiktig + til deg:-)
4x4turbo! - 07.06.2006: Fint! Trengte faktisk denne jeg da jeg skal bytte computer da skjermen min er ødelakt.. Fint arbeid!