batteriet til en Iphone 3G har ca 5timer under konstant bruk. ergo. lange turer med mye film eller musikk eigner ikke telefonen seg til...
Det du trenger å vite om Apples nye mobil.
Akkurat nå (06:00) har Telebutikken Byporten i Oslo åpnet dørene for de som vil ha Apples nye iPhone først i Norge. De andre butikkene følger etter klokka 09:00 og 10:00.
Testene
Først: testene. Telefonen er testet på en rekke norske nettsider, inkludert Dinside. De aller fleste konkluderer med det samme: en sexy telefon, svært sterk på multimedia og nett, en lek å bruke, god brukervennlighet og endel forbedringer og funksjoner (3G, GPS og App Store) i forhold til første utgave.
Den perfekte mobil? Nei, men den kommer nærme mener mange. Av bakdelene går disse punktene ofte igjen: ikke innebygget støtte for MMS (kommer som en tredjepartsapplikasjon?), dårlig kamera, dårlig batterilevetid og kanskje ikke helt optimale abonnementspriser.
I tillegg er det kun Netcom som har telefonen her i Norge, ihvertfall ved lansering. Vi får se hva som skjer. Man skal ikke se bort ifra at denne telefonen havner hos andre teleoperatører også når det har gått litt tid.
App Store
Det er allerede over 500 applikasjoner i Apples nettbutikk App Store. Noen gratis, andre ikke. Blant annet selges det e-bøker fra rundt fem kroner boka. Det er for mange programmer å sette seg inn i her og nå, men Last.fm-applikasjonen vil nok glede mange.
En videogjennomgang av App Store finner du her. Gizmodo mener tjenesten fungerer perfekt. En liste over alle gratis-programmene fra App Store finner du her (starter iTunes). Lifehacker har også en fin oversikt over de beste gratis-programmene.
iPhone som fjernkontroll
Gizmodo har også testet iPhone som fjernkontroll. Dette er en ny funksjon i versjon 7.7 av iTunes. Nettsiden bruker store ord om funksjonen. «Perfectomfgthisissocool» summerer vel det hele opp ganske greit.
Man kan styre musikk, video, podcasts og filmer lagret på PCen eller på en AppleTV. Og, den viser spillelister. Konklusjonen til Gizmodo: last ned nå.
Spill
I App Store er det så langt 17 spill. Super Monkey Ball, Moto Racer, Cromag Rally, Frisbee Golf og endel andre. Ikke så veldig mye spennende enda, men Spore og Crash Bandicoot Nitro Kart 3D er underveis.
Mange av spillene bruker bevegelsessensorene i iPhone som gjør at man kan tilte telefonen, hendig i bilspill der hele telefonen blir et ratt. Dette spillet er rimelig imponerende i så måte.
Hva er inni?
Det slår aldri feil: hver gang det kommer et hot nytt produkt må en eller annen tekno-nerd pelle alt fra hverandre. 3G-iPhone er intet unntak.
Gutta fra iFixit har tatt fra hverandre ca. hver eneste lille del og prøver å sette navn på alle komponentene. Les alt om det her.
iFixit har blant annet funnet ut at batteriet ikke sitter helt fast. Kanskje blir det stort-marked for nye batterier om mannen i gata klarer å skifte batteri selv når det starter å bli sløvt? Kanskje uansett ikke verdt å bryte garanti.
Legg inn iPhone OS 2.0 på gammel iPhone
Har du en første-generasjon iPhone og utålmodig med å legge inn Apples 2.0-OS til iPhone. Frykt ikke. Macrumors har en guide for hvordan man legger inn OSet allerede nå.
Fordelen er selvsagt at App Store fungerer, men husk at alt innholdet på telefonen blir slettet så backup er et must. 2.0 koster 70 kroner til iPod Touch.
http://www.itavisen.no/sak/779316/%3Ci%3EAlt%3C-i%3E_om_3G-iPhone/ TEST: iPhone 3G
Vi har hatt den til test i en uke, vil vi fortsatt ha den?
DinSide Å kalle iPhone 3G for en telefon er nesten som å kalle Burj al Arab for et overnattingssted, det er bare en liten del av egenskapene og opplevelsen som tilbys.
Den første uka vi hadde iPhone har vi omtrent ikke brukt den til å snakke i, men likevel brukt den mange timer hver dag til alt mulig annet.
Grunnen til det er at både egenskaper og brukervennlighet er i en klasse for seg, den er både morsom og nyttig å bruke.
Der hvor andre telefoner tvinger deg til å manøvrere med små knapper gjennom et villniss av et hierarkisk strukturert menysystem tilbyr iPhone direkte tilgang med en lett berøring.
Den store skjermen hvor alle funksjonene ligger lett tilgjengelig med sine ikoner er som et fristende koldtbord, ikke som et fremmed kjøkken hvor du finner alt mer eller mindre bortgjemt i forskjellige skap og skuffer.
Genial SMS-visning
Det virker som iPhone er konstruert utenfra og inn, ut fra hva brukeren allerede kan og ønsker av funksjoner. Andre telefoner virker som de er konstruert med tekniske spesifikasjoner som utgangspunkt, og tvinger brukeren til å lære seg hvor alt ligger og hvordan det kan brukes.
Er den perfekt? Neida, det er flere ankepunkter.
Fysisk format
Den nye iPhone har forside av ripesikkert glass og avrundet bakside av sort eller hvit plast. Målene er 115,5 x 62,1 x 12,3 mm og vekten 133 gram. Den er altså noe større enn de små lekre mobilene, og noen gram tyngre, men hvis man opplever dette som noen belastning er man utrolig pinglete. Årsaken til størrelsen er selvsagt den store skjermen, som måler 3,5 tommer diagonalt eller 75 x 50 mm om man vil.
Hodetelefoner plugges inn fra toppen i en 3,5 mm standard kontakt. Plasseringen er riktig og passer til alle typer 3,5 mm plugger. Av/dvale-knappen sitter også på toppen.
På venstre side finner vi volumkontroll for ringetonen og dedikert knapp for lydløs modus.
I motsatt ende finner vi standard iPod kontakt for lading og tilkopling til PC/Mac og annet utstyr.
På venstre side av denne pluggen er det en bitteliten høyttaler som fungerer overraskende bra, bortsett fra totalt fravær av bass, naturlig nok. Men til tale og bakgrunnslyd i film er den absolutt brukbar. Til høyre sitter mikrofonen.
På høyre side er det ingenting.
10 trådløse forbindelser
Lester man opp alle typer forbindelser som støttes er det fire GSM (850/900/1800/1900 MHz) tre UMTS/HSDPA (850/1900/2100 MHz), Bluetooth, WLAN og GPS.
Du kan slå av og på Bluetooth, WLAN og 3G, de andre forbindelsene er alltid på (bortsett fra i flymodus).
Lukket og åpen
iPhone leveres i tre utgaver: sort eller hvit med 16 GB minne, og i sort med 8 GB.
Som de fleste har fått med seg er det det ikke noe løst minnekort eller batteri i iPhone: blir minnet fullt må du slette, går du tom for strøm må du lade.
Men den kan oppgraderes med 3dje parts programvare som vil bli tilgjengelig fra AppStore, både gratis og mot betaling. Hva som dukker opp her vil vise seg, men det blir ikke lite. Du kan vente deg både morsomme og nyttige funksjoner.
Berøring
iPhone har en eneste knapp til betjening, og det er Home-knappen under skjermen. All annen betjening skjer med den berøringsfølsomme skjermen som støtter "Multi-Touch". Det betyr at du kan bruke flere fingre samtidig. Dette gjør at du kan zoome inn og ut av skjermbilder ved å plassere to fingre på skjermen og skyve dem fra hverandre eller mot hverandre.
Andre gester brukes til å bla i bilder - du skyver bildet til side og det neste dukker opp. En liten sveip over en mail og det dukker opp et SLETT symbol du kan trykke på. Du kan også holde fingeren nede og det dukker opp alternativer.
Denne måten å styre og manøvrere på er lett å lære, det føles helt naturlig etter å ha gjort det et par ganger.
Skriving på det virtuelle tastaturet er også mer praktisk enn fryktet. Skriving med to tomler fungerer utmerket etter ørlite grann trening, med god hjelp av stavekontrollen. Kjente ord dukker også opp og sparer deg for tastetrykk.
At norske - og andre nasjonale tegn - ligger som tilleggsvalg under de engelske standardbokstavene på tastaturet er ikke optimalt, men det fungerer. Du holder tasten nede et øyeblikk og alternativene dukker opp. Ofte vil stavekontrollen ordne opp, men ord som for/før eller mote/møte osv. krever at du selv passer på.
For å rette feil trykker du på ordet og det dukker opp en lupe med kursor som du flytter til ønsket plass. Så kan du trykke tilbake-knappen for å slette eller sette inn bokstaven som manglet osv.
Sammenlignet med å knote på en standard mobil med små taster og kanskje en mikro-joystick, er iPhone langt bedre etter vår smak. Dette har i veldig stor grad med utformingen av interaksjonen med elementene på skjermbildene å gjøre. Mange andre berøringsfølsomme enheter bruker menyer og andre elementer som gjør dem tungvinte å bruke og du må hoppe hit og dit. Her fungerer det svært intuitivt, også ikke-tekniske brukere lærer seg grepene i løpet av svært kort tid.
Et Buetooth-tastatur hadde vært topp, men foreløpig er det ikke støtte for input-enheter. Vi får håpe at det dukker opp, for et lite, sammenleggbart tastatur hadde vært svært praktisk på reiser når man skal skrive og svare på et større antall eposter.
Nye funksjoner og programmer
Det ligger nå 14 ikoner på skjermflaten på en ny iPhone 3G, pluss 4 nederst på en egen linje. Du kan legge til egne snarveier, og du kan ha flere skjermflater som du kan bla i.
Med integrert GPS kan du nå bruke kartfunksjonen til å finne fram fra der du befinner deg, praktisk for storbyturister. Søker du på stedsnavn kommer det også opp markeringer av stasjoner, forretninger og andre elementer som kan være interessante.
Men det er ikke snakk om en bil-GPS som guider deg med stemme når du skal svinge hit og dit.
Tar du bilder med iPhone kan du også legge inn stedskoordinater i bildeinformasjonen.
3G gjør at du kan bruke mer avanserte nettbaserte tjenester langt mer effektivt enn tidligere. Dette er selvsagt avhengig av dekningen, som varierer sterkt. Vi hadde i blant problemer med å få kontakt, selv om vår Sony Ericsson W910i hadde god dekning.
Likevel er det først når du er på WLAN at en iPhone 3G virkelig kommer til sin rett. Nedlasting av mail går greit uansett, men iherdig surfing med nettleseren og video fra YouTube på 3G er som regel helt i grenseland - i beste fall.
Strømsluker
Dessverre varer ikke batteriet mer enn ca 5 timer med kontinuerlig bruk av 3G eller 6 timer med WLAN. Har du i tillegg aktivert Bluetooth og ser på video blir det ikke rare levetiden.
Kontinuerlig aktivering av de avanserte nettforbindelsene blir som å la bilen gå på tomgang når du parkerer. For å få en fornuftig batterilevetid må du venne deg til å skru på forbindelsene når du trenger dem, og slå dem av når du ikke trenger dem.
Dette er ikke spesielt elegant, og vi håper virkelig at det er rom for forbedringer her i form av oppgraderinger. Når iPhone er i dvale virker det ikke som om 3G og WLAN deaktiveres, for batteriet tappes uansett.
Fra en standard iPod-/iPhone lader tar det ca et par timer til batteriet er omtrent fulladet.
Genial for epost
Dette er kanskje den beste delen av iPhone for mange. Du kan legge inn alle epostkontoene dine, både POP/IMAP eller Exchange, og lese mail i ethvert format nårsomhelst og hvorsomhelst. Gmail, Hotmail, Yahoo etc. håndteres også like enkelt.
Manøvrering av eposter er lynrask, i praksis leser du mail omtrent like greit som på en PC. Det samme gjelder sletting, flytting og annen husholdning.
Bilder og lenker i eposter fungerer strøkent, bortsett fra Flash og Java. (Det skal imidlertid komme, i følge hhv Adobe og Sun).
Alltid på nett
Med Safari har du en nettleser som gir deg nesten den samme opplevelsen som på en PC. Forskjellen ligger i størrelsen, selvsagt, men med den to-fingers elegante zoom-funksjonen kommer du fort innpå og ut igjen.
Erstatter for iPod?
Med 16 GB får du plass til en god del av musikksamlingen, men for entusiastene blir det for lite. Skal du i tillegg ha plass til en del bilder og video blir det fort trangt.
Har du gode administrative evner kan du selvsagt lage spillelister for enhver anledning, og la iTunes håndtere innholdet ved synkronisering, men optimalt er det ikke.
At du er henvist til å bruke iTunes er en annen sak som mange ikke setter pris på. Vi har ikke brukt iTunes på lang tid, men overlevde det i testperioden. Men det er en annen diskusjon.
Foreløpig konklusjon
Etter en uke har vi fått et litt blandet inntrykk av iPhone 3G. Mye er fantastisk, den byr på løsninger som ligger i en helt annen liga enn tradisjonelle telefoner. Også telefoner som påberoper seg å være smarte henger langt etter når det gjelder sjarm og skjønnhet, selv om spesifikasjonene virker imponerende på papiret.
At den ikke kan motta kontaktinfo over Bluetooth, SMS eller mail, at den er litt sær på å finne og holde seg til det WLANet du ønsker, at 3G-mottak er svært variabelt, at den ikke kan vise epost i breddeformat, ikke håndtere MMS uten tilleggsprogrammer, at kamera bare er helt alminnelig og ikke håndterer video, (nevnte vi strømforbruket?), at du ikke kan laste opp og ned filer uten iTunes, eller lagre alle typer epostvedlegg, at du ikke kan se video i Flash-baserte videospillere på nettsider, eller bruke Java-programmer - listen er lang - så er iPhone en dings man får lyst på, tross alt.
Så er spørsmålet om nytte x lystpå x kost = løp og kjøp?
Mange millioner venter siklende med åpen konto, andre fnyser av arrogansen som ligger i de sære avtalene og stive prisene som forlanges.
Vurdert mot vanlige mobiler får den 7 på terningen.
Vurdert mot det den lover på egne premisser får den 5.
http://www.dinside.no/php/art.php?id=779224